XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
Lapszám:
Kezdőoldal: 42
 =>  
„A köles évszázadok óta az emberiség fontos gabonája, tápláléka. Magyar gasztronómiai múltja is a honfoglalás előtti korokra nyúlik vissza. Amellett, hogy olcsón és egyszerűen termeszthető, táplálkozás-élettani szempontból az egyik legértékesebb élelmezési alapanyag.  Nemrég zajlott az az ételbemutatókkal, kóstolókkal is egybekötött tudományközi tanácskozás, amelynek keretében a legkülönbözőbb (történeti, néprajzi, mezőgazdasági, élelmiszeripari, gasztronómiai, élelmezéstudományi) szaktudományok képviselői foglalkoztak a köles történetével, a növénnyel kapcsolatos gasztronómiai hagyományokkal, jelenkori termesztésével, feldolgozásával és élettani hatásaival.”
A cikkben szereplő receptek:
Köles körözött; Csőben sült köles juhtúróval; Kölese tócsni; Gombás köleskása; Köles prósza.